Kurumdaki IT envanteri çıkartılır. Tüm sunucular (Windows Server, DNS, Active Directory, Exchange vb.), güvenlik ürünleri, network cihazları detaylı olarak sağlık taramasından geçirilir. Bu süreç bir veya birden çok teknolojiyi içerecek şekilde uygulanabilir. Altyapıda bulunan sistemlerin, hizmetlerin ve bunların bileşenlerinde veya bütününde olması muhtemel performans sorunları, güvenlik açıkları incelenir. İş sürekliliği analizi yapılır. Tüm yapılan test sonuçları, güvenlik riski yarattığı tespit edilen noktalar detaylı bir şekilde raporlanır.
Bu hizmet IT operasyonlarının tamamını kapsayabileceği gibi, sadece bir teknolojiyi, maliyet ve lisanslama durumunu veya bakım ve destek süreçlerini içerebilir. IT yöneticileri, sağlık taraması hizmetinin sonunda kurumun gelecekteki ihtiyaçlarını öngörebilir ve yatırımlarını planlayabilir.
Sağlık taraması hizmeti ile beraber işletmenin Güncel Bilgi işlem Envanteri oluşturulur
Kurumun IT organizasyon şeması çizilir. İlgili personelin görev tanımı oluşturulur. Tüm bilgi işlem süreçleri için yönetmelikler geliştirilir. Tüm Domain ve yetkilendirme yapısı oluşturulur. Afet, yedekleme ve güvenlik planları geliştirilir.
Tüm IT alt yapı ve sistemleri periodik olarak kontrol edilir. Tüm son kullanıcı sorunlarının tiket sistemiyle kayıt altına alınması sağlanır. Ayrıca network sürekliliğini ölçmek için monitoring uygulamaları kullanılır. Ayrıca bilgi işlem personeli denetlenir.
Tüm süreçler, dokümantasyonlar, ihtiyaç analizleri belirli periodlarda yenilerek kurumun bilgi ve iletişim teknolojileri ihtiyaçları tespit edilerek raporlanır.
Bilgi işlem personeli ve/ya kurum yönetimi tarafından ihtiyaç duyulan konulara görüş bildirilir.